Bugarska skijališta – I deo – Borovec

by info@cds.rs
borovec

Borovec poseduje mrežu od ukupno 58 km ski staza, od kojih je najduža duga 6 km. Pet staza su kategorisane kao plave i zelene – za početnike, 14 staza su crvene – srednje težine i 2 staze su crne –  za napredno skijanje. Na raspolaganju su tri ski staze pokrivene topovima za veštačko osnežavanje. Dve staze su opremljene za noćno skijanje sa instaliranim audio ozvučenjem. Ski staze su prilagođene svima, kako početnicima tako i onim najiskusnijim skijašima.

Instaliran je sistem od 13 žičara, plus 5 dečijih i to: Jedna gondola za šest osoba kapaciteta 3000 osoba na sat… tri četvoroseda… jedan trosed… dva dvoseda… šest vučnica… pet dečjih liftova…

Staze za skijaško trčanje i biatlon locirane su na oko 2 km od mesta Borovec, a skakaonice za ski skokove (75m i 50m) servisiraju ski liftovi. Staza za biathlon na Borovecu, ubraja se u među najbolje u Evropi.

Na stazama ski centra Borovec su 1981. i 1984. godine održana takmičenja u Svetskom kupu, a 1983. godine Svetsko prvenstvo u biatlonu.

Ski regioni Boroveca:
Sitnjakovo – (Sitnjakovska Skala i Martinovi Baraki). Početna stanica žičara za osam ski staza u ovom regionu nalazi se sa južne strane hotela “Rila”.
Jastrebec – Najlakši i najpogodniji put do polazišta četiri staze u ovom regionu jeste gondolom – njena polazna stanica se nalazi nekoliko desetina metara jugozapadno od hotela “Samokov”.
Markužik – takođe, gondola je najlakši način da dođete do četiri najviše ski staze u ovom regionu.

Visina skijališta od 1350 – 2550 m/nv
Visinska razlika 1320m
Ski staza – 19, ukupne dužine 58 km
 – 3 Zelene staze, ski put
 – 2 Plave staze, lake
 – 14 Crvenih staza, srednje težine
 – 1 Crna staza, teška
Najduža staza – 6 km
Nordijske staze za skijaško trčanje – 35 km
Žičare:
 – 1 Gondola sa 6 mesta
 – 4 Žičare sedežnice
 – 13 Ski liftova

Our Reader Score
[Total: 2 Average: 3.5]

You may also like