Bansko Info

by info@cds.rs

BANSKO MAPA

Bansko – ski biser Balkana

Živopisi planinski grad Bansko se nalazi na jednom od najlepših mesta u južnoj Bugarskoj – na obroncima planine Pirin, UNESCO-ve Svetske prirodne baštine, između planine Rila i Rodopi. Tokom poslednje decenije, grad je postao moderan zimski centar i omiljena destinacija za odmor i za same stanovnike Bugarske, kao i za mnoge druge turiste. Njegova slava se proširila daleko izvan granica zemlje.

Bansko je poznat po novom i dobro organizovanom ski centru, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 936 metara. Najviša tačka je 2.600 metara, a najniža 990 metara. To je nesumnjivo najveći savremeni skijaški centar svih bugarskih i balkanskih zemalja. Bansko je izgrađen od austrijskih stručnjaka, po najnovijim tehnologijama. bansko zimovanje bugarska; bansko zimovanje 2019/2020; bansko zimovanje 2020; banskozimovanje 2020; bansko zimovanje smestaj; bansko zimovanje …

Provedite Novogodišnje praznike na skijanju u Bugarskoj

Proverite spisak hotela u Banskom i cenovnik za Novu Godinu i Božić na sledećoj stranici

BANSKO SKI STAZE

Vreme u Banskom
Prosek januarske temperature se kreće od +1°C do +9°C, na planinama od 0°C do -16°C. Dubina snega, koji je od decembra do maja, je i do 2 metra. Njegov kvalitet je izuzetan. Zahvaljujući planini alpske klime, sezona u ski centru Bansko počinje u decembru, a završava se gotovo u maju. To je raj za ljubitelje zimskih sportova na samo 4-6 sati vožnje od Niša  od Niša do Banskog 306km od Kruševca 370km, od Kragujevaca 437km, od Beograda 565km i od Novog Sada 649km

Liftovi u Banskom
Centar ima modernih liftova: 1 zatvoreni ( osam Gondola ), 8 žičara, 6 ski liftova i nekoliko ski liftova za decu.

Staze u Banskom
Ukupna dužina staza je oko 65 km. Uslovi za skijanje u Banskom su izuzetni. Pirin ima dva vrha, od kojih je viši na preko 2.900 metara. Oni se nalaze na padinama za skijaše i snoubordere svih nivoa, od početnika do najiskusnijih, za sve kategorije složenosti – glavna staza Tomba, Bunderitza i Tsirna mogila (Ctzurna Mogila) – za profesionalce.

Romantika i snežna bajka
Bansko – raj ne samo za ljubitelje zimskih sportova. Osetite se savršeno, kao kod kuće i odmorite se i opustite.

 

Prednosti skijališta Bansko:

Svakog dana, posle završetka skijanja, staze se održavaju i staza se proverava pre otvaranja za skijanje.
Zahvaljujući položaju, na osunčanim padinama skijališta Bansko, možete skijati do večeri. Staza je uveče osvetljena za bezbedan silazak. Bansko zimovanje 2018 first minute popusti / Rani booking popusti do 25% / Najpovoljniji aranžmani za zimovanje u Bugarskoj.
Kvalitet snega, održavane staze. Sneg dubine do oko 2 metra.
Veštački sneg na stazama – staze su opremljene sa 160 snežnih topova radi održavanja staze, čak I u odsustvu padavina.
Prodavnice prodaju i iznajmljuju ski opremu. Posetioci ne treba da brinu ako nemaju odgovarajuću odeću za skijanje ili snovboard. U zakup se mogu uzeti najpoznatiji brendovi. Možete iznajmiti opremu u gradu i u ski centru ili kupi novu garderobu i kvalitetnu odeću po veoma povoljnim cenama.
Gostoprimstvo i prijateljstvo naroda, instruktori imaju međunarodne sertifikate.
Snow park za snoubordere na “platou”.
Ski i snoubord škole za sve uzraste i svih nivoa veštine.
Staze za decu i malu decu. Ski centar Bansko – savršen izbor za porodice sa decom.
Postoje odlični uslovi za rekreaciju, za mlade ljubitelje zimskih sportova. Odmaralište ima školu skijanja, iskusnih instruktora koji pažljivo brinu o deci i mladima, pružajući ne samo mnogo pozitivnih utisaka i emocija od skijanja, već i značajan porast njihovih veština za nekoliko dana u Banskom. Radi ski vrtić za decu stariju od 4 godine na stanici “Banderishka Glade”.
Zabava . SPA . Vodeni park . Veliki broj lepih i pogodnih restorana i barova nalaze se čitavom dužinom staza . Posle avanturističkog dana na padinama, možete uživati ostatak dana u lokalnim restoranima. Postoji mnogo barova i noćnih klubova, gde možete nastaviti zabavu do jutra. Pored toga, u Banskom, u blizini ski lifta radi akvapark, dostupan svim zainteresovanim licima da posete, kuglana, bilijar… To će biti interesantno za sve.
Neverovatna kombinacija drevne istorije Banskog, sa postojećim sadržajima. Bansko – to nije samo skijalište, već i stari grad neobične lepote, istorijskih zgrada, koji ima mnogo muzeja i istorijskih atrakcija. Upisan je na listu svetske kulturne baštine UNESCO-a.
Izuzetna prirodna lepota Banskog – “Koncheto”, “Banki Suhodol” jedan od retkih, na velikim visinama, skloništa u Bugarskoj, pećine “Banderitsa” i “Kazana” – najdublje u zemlji, prirodni rezervat “Ulen “, kristalna jezera (više od 100) – atrakcija koje zaslužuju pažnju.

Bansko – sport i opuštanje, uživanje i zabava , uvek uzbudljiv miks pripremljenih staza, moderne turističke infrastrukture, važne istorijske i kulturne znamenitosti, prirodne lepote i gostoprimstvo. Svako ko je ikada bio u Banskom, sigurno se vratio ovde!

7 RAZLOGA ZAŠTO SKIJATI U BANSKO PREKO FOR YOU PUTOVANJA

Međunarodni Ski centar
Ski- centar u Bansku smatra se kao jedan od najvećih na Balkanu, izgrađen od austrijskih stručnjaka po najnovijim standardima. Idealan za sve skijaše – decu, početnike, snowborder-e, profesionalce i sportiste.
Pristupačne cene
Veliki spektar usluga kombinovane sa niskim cenama je jedan od glavnih faktora koji utiču na popularnost ovog zimovališta. Niske cene ulaznica u ski sentar i iznajmljivanje opreme. Valuta u odmaralištu je 2 leva na jedan 1 evro.
Veliki izbor hotela hotela
Od ekonomičnih do najluksuznijih. Većina hotela su blizu ski liftova, ali kada je potreban prevoz, svi hoteli poseduju besplatan prevoz do ski lifta.
Uređene i dobro obeležene ski staze
Staze različitih stepenima složenosti: 5 lakih, 9 srednjih I 2 teških. Ukupna dužina ski staza je 75 km. Skijanje cross-country – 9 km.
Savremeni liftovi
Gondole sa 8 sedišta za Bansko- Benderishka(2400 osobe na sat), 8 liftova sa stolicama, 6 ski liftova, nekoliko običnih liftova, rampe za decu.Nadmorska visina kreće se od 990 m do 2.600 m. Najviša tačka ovog ski centra je 2600m.
Duga sezona
Od 15 Decembra do 15 Aprila, blaga klima. Prosečna temperatura u Januaru u Bansko kreće se od +1°C do +9°C, I u ski centru od 0°C do -16°C.

Prijatna iznenađenja i popusti čekaju sve turiste For You Putovanja Niš

Bansko liftovi

 • Bansko 8 sedišta gondola sa kabinom
 • Most 4 sedni lift
 • Kolarski 6 sedni lift
 • Banderitza1 4 sedni lift
 • Banderitza2 4 sedni lift
 • Šiligarnika  4 sedni lift
 • Čalin valog 4 sedni lift
 • Todorka  3 sedni lift
 • Plato 4 sedni lift
 • Kotva Stari jaram (sidro)
 • Dečija Kotva Jaram (sidro)
 • Panica  B nosač
 • Čalin Jaram
 • Cima grob 4 sedni lift

10 PRAVILA BEZBEDNOSTI NA PUTOVANJU

Pročitajte ova jednostavna pravila bezbednosti pre odlaska na put. Njihova primena može da spreči povrede prilikom skijanja ili posledice istih.

Pravilo 1 – Pre nego što odete na odmor obavezno izvadite zdravstveno osiguranje. U svakom slučaju, nemojte se nadati: “Možda ću imati sreće”. U planinama, može biti različitih slučajnosti.

Pravilo 2 – Izlazite samo na stazu koja odgovara kategoriji Vaše veštine. Ako ste početnik, ne žurite da odaberete izazovne staze za profesionalce.

Pravilo 3 – Obratite pažnju na pojave na stazama-planini: lavina u planinama se ne može otkazati ni odložiti.

Pravilo 4 – Zapamtite da na obroncima niste sami . Ponašajte se tako da ne ugrozite ostale putnike. Pokušajte da zadržite distancu, ne vezujte se sa drugim skijaša .

Pravilo 5 – Tokom sletanja prati brzinu. Fokusirajte se na karakteristike staze, vremenske uslove i prisustvo prepreka. Vaš silazak ne bi trebalo da bude opasnost za druge na stazi. Sudari se često javljaju, jer se skijaši i snouborderi spuštaju suviše brzo I ne primećuju jedan drugog .

Pravilo 6 – U svakom slučaju, ne izlazite na planine-stazu u alkoholisanom stanju ili pod uticajem narkotika ili toksičnih supstanci.

Pravilo 7 – Ako se desi da padnete, pokušajte da se brzo sklonite I ne stvorite smetnju ili prepreku za druge skijaše .

Pravilo 8 – Ako se penjete uz stazu, bez korišćenja žičara-lifta, krećite se desno uz ivicu staze, bez ulaska na stazu kuda se spuštaju skijaši i snouborderi.

Pravilo 9 – Ako je potrebno, da pređete stazu, uverite se da niko ne ide na dole tj. skija ili snovboarduje.

Pravilo 10 – Ne zadržavajte se na uskom delu staze i onim segmentima koji su loše pregledali, u krivinama gde skijaše koji dolaze dole, ne možete da vidite.

REČNIK SKIJANJA

Skijaši su posebna grupa ljudi, veliki zaljubljenici planine i zimskih sportova, i kada ih slušate da razgovaraju može se desi da neke termine ne razumete. Nadamo se da ovaj mini – rečnik pomoćiće vam da razumete sve termine dabi postali sigurni skijaši.

Apres-ski – odmor posle skijanja.

Backcountry – jahanje – skijanje na nepripremljenim, šumovitim obroncima, po mogućstvu daleko od naseljenih mesta.

Big Air – velika odskočna daska u skoku uvis.

Carving – ( skidanjem Slip ) – skijanje sa produženim prednjim i zadnjim delom

Cant – donja ivica skije, tapacirana . Naginjanje – promenite ugao postavku skija na ivici u odnosu na snovpack .

Free-ride – Slobodna vožnja – vožnja bez određenog stila, na divljim stazama.

Freestyle – vrsta takmičenja u skijanju, česta u poslednjih nekoliko decenija.

Gear hire – iznajmljivanje opreme.

Half-pipe -veštačke cevi za snoubordere.

Heliski – skijanje van staze, uz dolazak na početak spusta, helihopterom .

Quarter pipe – popularna forma slajdovima u snovboard parku.

Medical center – medicinski centar .

New school – Nova škola. Ovaj koncept se koristi da opiše novi, moderan dodatak skijanju, posebno skijanje na ogradi, vožnja u parku , izvođenje raznih trikova. Smer se pojavio u 90-ih godina 20. veka.

Nursery – mali utvrđeni grad od snega na padini, za obuku dece.

Off piste – van staze – van staze skijanja.

Old school-Stara škola – Klasično skijanje i stil vožnje.

Pharmacy – apoteka .

Piste / Slope – linija ,nagib. Razlikuje se od staze do staze: vrlo mali ( 4-7 stepeni ) , blago padajući ( 8-15 stepeni), srednje padajući ( 15-25 stepeni ) , strm ( 25-35 stepeni ) i veoma strm ( preko 35 stepeni ).

Powder – prah – tek pali sneg, mekan kao prah .

Ski-bus – Skijaški autobus

Ski lift – Ski lift

Cable car / Gondolas Žičara / Gondole – gondola ski lifta – brzi liftovi , kabine sa kapacitetom od 6-24 ljudi.

Funicamp- stolica – rail platforme :uspinjača žičara na kojima su moderna zatvorena kabina, koja može da primi do 24 osobe.

Chair lift – Stolica lift – ( jednokrevetne, dvo – i mnogokreselnie ) priključen na kablovsku stolicu. Podignuta od jedne do osam ljudi . Za ukrcavanja i iskrcavanja putnika, teške za korišćenje za početnike.

Surface lift-šlep liftova:

Baby lift – ski lift za vuču dece.

Drag lift Žičara – vuku skijaša na snegu.

Вutton lift / Poma lift Lift u pokretu.

Ski-pass – Ski propusnica. Ski-pass može biti dnevni ili za nekoliko dana ili sezonski.

Ski-stop – ski stanice.

Ski terrain – skijaški teren .

Snowblade -Ralica za sneg -vrsta skija ( kratka i široka ) .

Snow canon – snežni topovi za veštački sneg .

Snow park – veštački park, izgrađen na padinama sa slobodnim stilo , skakanje, obuke, snoubording…

Telemark – stil skijanja

Run skijanje nizbrdo.

Avalanche – lavina

Glacier – ledene mase , uglavnom atmosferskog porekla . U ski- odmarališta skijanje je moguće na glečerima .

Skating step – klizanje iskorak – pravolinijska kretanja skijaša na padini ili na ravnom delu.

Ski accessories – ski kozmetika – kreme i masti za zaštitu od izlaganja suncu, vetru, hladnoći. ..

Ski Equipment – Ski oprema – Alpska ski oprema sastoji se od skija, čizama, veziva , štapova i pribor (ski kacigua, naočare, odelo, rukavice, zaštitna maska na licu, ranac, obloge i jastučići , pojas torba , torba, kapa , traka za kosu , ski čarape i donji veš ) .

Ski Instructor – Instruktor skijanja – Instruktor -specijalista u oblasti skijanja, obučeni i sertifikovani na određenom programu obuke.

Ski patrol – Ski patrola – Skijaški spasilac -lice obučeno i osposobljeno za pružanje prve pomoći, deo spasilačkog tima na skijalištu.

Ski Sport – Skijanje – slalom, veleslalom, super veleslalom, spust. Sve ovo su Olimpijske discipline.

Snowcat – Specijalni široko guseničarski traktori sa priključnim balanserima, osposobljeni da rade u snegu.

Snow plow – Snežni plug ( klin ) – pozicija postavljena pod uglom, sa jednostavnom tehnikom za jednostavno klizanje, kočenja i skretanja na blagim padinama.

Step turning – Korak okretanje – iskorak – način da se okreće na skijama.

Straight down Samo pravo – pravo na dole – linearno kretanje niz stazu

Wax – Vosak – vosak za skije
Po težini staze su podeljene na:

Green run – Zelena staza – zelene linije – lake maršrute ( za početnike ).

Blue run – Plava staza – plave linije – srednji nivo staze ( pogodan i za početnike ).

Red run – Crvena staza – crvene linije – teški nivo staze ( za napredne skijaše ).

Black run – crne staze najteže staze ( za profesionalce ).
BANSKO NOĆNI PROVOD

Nakon dinamike skijališta, opustite se pored kamina brojnih tradicionalnih bugarskih restorana (mehane). Uz zvuk orkestra, i tipičnu balkansku muziku, možete probati tradicionalnu bugarsku kuhinju i biti uveren u staru izreku da jedan vešt kuvar vredi kao sedam lekara. Uživajte u različitim ukusima uz niz odabranih vina, od najboljih proizvođača vina u Bugarskoj.

Na usluzi su vam popularni piano-bar “Bansko Spa & Holidays” hotelu, koji se nalazi na gornjem spratu hotela, pravo pod sjajem zvezda grada. Uz elegantnu atmosferu bara, možete uživati u različitim muzičkim stilovima – jazz, R & B, retro, rok, folk itd.
Piano bar nudi veliki izbor koktela i pića .

Kafe “Eliz”, nalazi se u srcu Banskog i zahvaljujući modernom ambijentu, profesionalnim uslugama i prijatnoj atmosferi uz muziku, ovaj kafe je postao jedan od omiljenih mesta za lokalno stanovništvo i posetioce podjednako. Kafe nudi posetiocima širok spektar brendiranih i domaćih alkoholnih i bezalkoholnih pića, kao i razne vrste ukusnih sendviča.

Bar “Vertigo” nudi prijatno iznenađenje, jedinstvenim dizajnom i menijem sa italijanskom, grčkom i bugarskom kuhinjom i različitim egzotičnim koktelima, ukusnim poslasticama uz laganu muziku.

Za ljubitelje noćnog života, Bansko nudi diskoteku i kazino. i još mnogo toga

Zabavite se, uz ples i igru do zore !

IZLETI BANSKO 2017
1.Roženski manastir – Rupite Melnik
Odlazak: 8:30, Povratak: 19:30
Udivitelnii Melnik – manji grad u Bugarskoj, nalazi se usred predele u južnom podnožju planine Pirin. Melnik i Roženski Manastir koji je osnovan između 13-14veka i nalazi se u blizini, sastoje prirodnu, kulturnu i istorijsku rezervu. Oduševičete se sas visokim kvalitetom domaćeg vina, koja se proizvode u drevnim i neobićnim vinkim podrumima.
1994 godine izgrađena je i crkva Svetog Petka – koja je povezana sa poznatim proročicem Vanga.

2.Rilski Manastir
Odlazak: 13:30, Povratak: 18:00
Rilski manastir sa tradicionalmo arhikekturom. Ovaj manastir je takođe poznat kao Sveti Manastir Rila. Rilski manastir, je i spomenik kulture koji je uključen u listi Svetske Baštine od UNESKO. Ovaj izlet obuhvata posetu i manastirskog muzeja

3. Bugarsko selo – duh i tradicija
Odlazak: 14:30, Povratak: 19:00
Udaljeno samo 20 km od Banska, smešteno preko 1000 metara nadmorske visine, nalazi se selo Dobarsko. U sred sela nalazi se čuvena Crkva svetog Teodora Tiron i Teodora Stratilata. Najinteresantija činjenica ove crkve je da još niko nezna kada je tačno izgrađena pošto dva dominantna mišljena razlikuju se oko 500 godina.

4. Sofija
Odlazak: 08:30, Povratak: 16:30
Izlet koji traje jeda dan. Obuhvata obilazak Sofije po glavnim ulicama. Posetite crkvu Aleksandra Nevskog, crkva Svetog Vaskrsenja, Rusku crkvu, Bania Baši džamiju, sinagogu, parlament, narodnog pozorišto itd.

WEB CAMERA BANSKO
http://www.banskoski.com/bansko-webcam