Kako se opremiti za ski stazu?

by info@cds.rs
Kako se opremiti za ski stazu?

Jednom kad ste skupili svu potrebnu opremu za skijanje i odlučili ste krenuti na snežne padine, verovatno ste se zapitali kako se uopšte obući i šta sve poneti sa sobom.
Prvo i osnovno što bi svakako trebalo izbeći je nošenje nepotrebnih stvari. Skijanje s previše odeće i par kila dodatnih stvari u rancu svakako neće doprineti ugodnom skijaškom danu. Stoga dobro razmislite šta vam tačno treba i pripremite stvari unapred (kako ne bi bezglavo jurcali u ranu zoru pokušavajući se setiti šta ste ono baš taj dan hteli poneti sa sobom).

Višeslojno oblačenje

Vreme na skijaškim stazama često zna biti nepredvidljivo, a temperature mogu varirati od ekstremno hladnih (daleko ispod nule), do pravih prolećnih kada možemo skijati i u kratkim rukavima. Za ovakve uslove uvek se najbolje obući višeslojno.

Prvi, bazni sloj je onaj koji prianja direktno uz kožu. Uloga mu je upijanje vlage, stoga kod odabira tkanine za ovaj sloj probajte izbegavati pamučne materijale, jer oni imaju tendenciju da ostaju vlažni i da se sporo suše. Skijanje u mokrom svakako nije ugodno, a računajte i da će s vremenom vlaga i znoj početi “mirisati”. Ukoliko ste jako zimogrožljivi ili skijate na jako niskim temperaturama, osim običnih i/ili termo čarapa dodajte još jedan sloj debljih hulahopki, uskih pantalona ili donjeg rublja s dugim nogavicama.

Drugi, središnji sloj je sloj izolacije. On dozvoljava vlagi da izađe napolje, ali istovremeno zadržava toplotu. Nemojte preterati s debljinom vunenih majica, jer ćete se u protivnom na stazi osećati kao mali, polarni medved, a pokretljivost će vam biti jako smanjena. Moderni materijali (npr. microfleece) lagani su i tanki, a takođe je dobro investirati u majicu koja se pomoću zatvarača pretvara u dolčevitu. Tako ćete za vreme hladnih i vetrovitih dana biti zakopčani “do grla”, a na suncu ćete se opet moći adekvatno rashladiti.

Treći, završni sloj, ukoliko želite ostati na suvom, mora biti vodonepropustan. Novi materijali sa sistemom mikroskopskih rupica zadržaće kišu, sneg i vetar, ali će istovremeno propuštati vlagu napolje. Šiveni materijali često znaju propuštati na mestu gde je igla bušila rupicu, tako da je za ovaj sloj bolje odabrati lepljene šavove.

Skijaška odela

Skijaško odelo spada u treći, završni sloj. Osim što bi trebalo biti od nepropusnog materijala (npr. goretex), pazite da bude udobno i dovoljno veliko. Kod kupovine ponesite sa sobom onoliko slojeva koliko mislite nositi ispod, i nemojte se stiditi prošetati po prodavnici i malo rastegnuti i napraviti par čučnjeva, tek toliko da vidite koliko ste u njemu pokretni. Pazite da jakna ne bude predugačka, jer će vam s dugačkom jaknom biti teško koristiti žičaru.

Osim dvodelnih odela, možete odabrati i jednodelno, s tim da morate računati na to da se kod toplih i sunčanih dana nećete moći “rešiti” gornjeg dela, i da će devojkama biti malo komplikovanije odlaženje u WC. Osim ovih nedostataka, jednodelna odela su odlična za padanje po snegu, jer postoji vrlo malo mesta gde on može ući 🙂

Kod izbora boja računajte na to da bi bilo dobro da ste vidljivi i u lošim uslovima na stazi (magla, sneg). Koliko god bela boja dobro izgledala na odelu, teško da ćete u belom biti uočljivi.

Rukavice, kape, šalovi, maske, …

Prste svakako treba zaštititi adekvatnim rukavicama, koje trebaju biti vodonepropusne i dovoljno tople. Kod kupovine pazite da su udobne, da su prsti pokretni i da ne stežu previše, kako ne biste zaustavili cirkulaciju.

Za ekstremno niske temperature i mećave vrlo korisne su i skijaške maske koje će u potpunosti zaštititi lice.

Kacige

Kacige postaju sve popularnije, jer osim što štite od vremenskih (ne)prilika, štite i glavu od potencijalnih ozleda, ne samo kod skijaša željnih avanture, već i kod običnih padova uzrokovanih nepažnjom drugih skijaša. Kacige za male skijaše (do 12 godina) su na inostranim skijalištima postale zakonski propisane kao obavezna oprema.

Zaštita za oči

Na skijalište se svakako nemojte zaputiti bez zaštite za oči. Osim što štite od vetra prilikom bržeg skijanja, štite od opasnih UV zraka, i sprečavaju skijaško slepilo. Bez adekvatnih naočara na glečerskim skijalištima gotovo je nemoguće skijati.

Odabir je raznovrsan, a može se ugrubo podeliti na obične naočare sportskog dizajna (tako da štite od vetra), i na velike goggle koje skroz prijanjaju uz glavu. Odabir materijala uticaće na cenu, ali svakako preporučujemo da investirate u stakla koja će biti antirefleksivna, i eventualno imati i sloj protiv magljenja. Dobro je uzeti lagano narandžasta stakla jer se s njima ugodno skija i u uslovima kad pada sneg i kad je magla.

Ljudima s dioptrijom, ukoliko ne nose sočiva, preporučujemo odabir goggli koje su dovoljno velike da ispod njih stanu obične, dioptrijske, naočare (iako skijanje sa staklima nije preporučljivo zbog mogućeg lomljenja stakla usled pada).

Ranac

Ranac je koristan ukoliko nosite stvari koje ne možete potrpati u džepove. Ukoliko nosite ranac, pazite da nije ni prevelik ni pretežak, tako da s njim možete bez većih problema sesti na žičaru, i skijati bez da vam poremeti ravnotežu. Svakako u njega ubacite pokoju čokoladicu ili energy-bar, vodu, kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom (pogotovo ako idete na glečer), maramice, i svakako i zaštitu za usnice.

Zapamtite da će vam dan na skijalištu biti ugodan samo onda ako se i vi tako osećate.

Our Reader Score
[Total: 2 Average: 5]

You may also like