Saveti za bezbedno skijanje i održavanje opreme

by info@cds.rs
skijanje

Da bi vam skijanje bilo ugodno, a vreme provedeno na snegu sigurno, potrebno je održavati skije i opremu. Najbitniji deo održavanja skija i opreme je svakako servis. Naime, loše održavane skije su opasne, odnosno postoji opasnost da zbog skijanja na takvim skijama padnete i ozledite sebe i druge.

Ako ste skijali na mekanom snegu preporučuje se da skije servisirate svakih 7 do 8 dana, ako je snega bilo malo ili ste skijali po većinom zaleđenoj podlozi servis se preporučuje nakon svakih 4 do 5 dana provedenih na snegu.

Takođe nove skije pre odlaska na skijalište obavezno odnesete na servis.

Skije možete održavati i sami

Skije možete održavati i sami za šta je potrebno kupiti barem osnovni alat.

Kako prepoznati da je vašim skijama potreban servis?

Kako bi videli da li je vašim skijama potreban servis možete ih sami prekontrolisati. Dovoljno je da prstom prođete preko klizne podloge i osetićete ako je došlo do oštećenja. Osim toga, sa loše održavanim skijama nećete moći skrenuti, na ledenom terenu one će samo proklizavati, a ako ivice nisu nabrušene na blagoj padini loše održavane skije neće klizati.

Važnost pravilnog odlaganja skija i opreme nakon sezone

Da bi vam oprema i skije što duže trajale i da se ne bi oštetile bitno ih je pravilno odložiti nakon sezone.

Najveća opasnost za skije je voda odnosno vlaga jer ona dovodi do korozije ili oksidacije metalnih delova. Stoga se preporučuje se da nakon sezone skije dobro obrišete i da na krpicu stavite malo antikorozivnog spreja i premažete ih njime.

Dobro je napraviti i servis, a posebno bitno je da ih odložite negde gde je suvo, stoga izbegavajte vlažne podrume.

Vezove je nakon sezone potrebno samo otpustiti i morate paziti da ih ne mažete nikakvim sredstvima koja mogu otopiti mast koja se u njima nalazi, a koja sprečava da so i vlaga dođu do opruga što dovodi do korozije.

Pancerice nikako nemojte ostaviti otkopčanima jer se plastika može razvući pa mogu izgubiti svoj oblik.

Stoga se preporučuje da ih nakon sezone zakopčate na najslabije jer će se ukoliko ih zakopčate prejako ta ista plastika stisnuti.

Pre pranja skijaške odeće preporučuje se da pročitate deklaraciju kako odeću ne bi slučajno uništili. Većina skijaških odela može se prati u mašini za pranje rublja na temperaturi od 40 stepeni.

Our Reader Score
[Total: 3 Average: 5]

You may also like