Bansko Bugarska zimovanje

by info@cds.rs
Bansko Bugarska zimovanje

Neke bitne stvari o Banskom

  • Visna mesta Bansko 925 m/nv
  • Visina polazne stanice gondole – 1000 mm/nv
  • Najviši ski lift izlazi na – 2560 mm/nv
  • Visinska razlika skijališta 1560 m

Ukupna dužina staza – 70 km
– Plavih staza – 30 %
– Crvenih staza – 45 %
– Crnih staza – 25%
Zasnežavanjem pokriveno 100% staza

  • Broj dečijih ski liftova – 10 
  • Broj ski liftova-vučnica – 5
  • Broj sedežnica – 9
  • Gondola – 1
  • Dužina svih žičara – 27 km

Nordijske staze „Bindericka poljana“ 4 i 2 km

Bansko Restorani

Restorani u centru Banskog, uglavnom uređeni u rustičnom stilu, mahom nose turski naziv za gostionicu – „mehana“ (ređe „han“). Enterijere preuređenih starih kuća od kamena i drveta, dopunjuju detalji u vidu narodnih rukotvorina: vezene zavese, tkani šareni stolnjaci, grnčarija, ibrici, čokančići…. Bugari su se prilično potrudili da lokale urede i učine zanimljivim za turiste.

Tokom dana, ispred većine restorana, naročito u jednoj od glavnih ulica – Pirin plaćeni promoteri obučeni u bugarsku narodnu odeću: smeđu šubaru i „jamurluk“ (vuneni, bež i smeđi, šareni ogrtač nalik ćebetu), pozivaće vas da svratite na ručak ili večeru baš u njihov restoran. 

Na meniju su jela koja neobično podsećaju na kuhinju južne Srbije, uz poneku razliku. Možete početi sa „Mezeta na baš družini“ (“meze za društvo”); „Meze na šefa“ (jezik, banski starec i krvavice); Banskim sudžumom (kobasice) na metar; ili  sa „Junaškim mezem“ (ljute papričice, kobasice, pečurke, beli i crni luk). Tu je i: srce na buteru, srce na seoski način, jezik na buteru… Za glavno jelo možete izabrati „skaru“ (roštilj), kapamu ili: „čomlek“, „sače“, Banski ili zelenčukov „šašlik“, kotlete, buteve, filee, „hapčike“. Sve ovo podrazumeva svinjsko, jagnjeće ili ređe, pileće meso, spremljeno na više načina.

Tu su i lovački specijaliteti, najčešće punjeni zec, kao i riba na razne načine: pastrmka, bela riba i som.  

A za dezert: pečena tikva, pečena jabuka sa medom i cimetom, domaće kiselo mleko sa medom i orasima, ili sa borovnicama. U meniju postoje i vegetarijanska jela, verovatno zbog zapadnjaka, kao suprotnost velikoj zastupljenosti mesa i iznutrica u jelovniku. Za razliku od cena u gradu, kada se gondolom popnete do skijališta i cene su udvostruko veće. 

Takođe, imate mnogo toga za videti i u samom Banskom, sa oko 120 kulturnih i istorijskih obeležja i mnogo toga za istražiti. Nekoliko suvenirnica nude vam kreacije lokalnih umetnika i kovača. Bansko je poznato kao jedinstveno mesto od međunarodnog značaja. Pored predivne planine Pirin, Bansko poseduje i bogata istorijska obeležja. Tu su ostaci antičke tvrđave u Starom Gradištu, a nalaze se samo četiri kilometra u pravcu zapada

Our Reader Score
[Total: 1 Average: 5]

You may also like