Bugarska skijališta – II deo – Pamporovo

by info@cds.rs

Pamporovo sa razlogom zovu najsunčanijim planinskim centrom Bugarske. Temperature su zimi u proseku oko -3°C, a prosečna godišnja temperatura je oko 5°C. Ovako povoljne temperature omogućavaju da debljina snežnog pokrivača bude oko 150 cm, što je više nego dovoljno za zimska uživanja, pa su ski staze prekrivene snegom tokom cele skijaške sezone koja ovde traje od decembra do aprila.

Skijaške staze na Pamporovu

pamporovo stazeSkoro sve staze u ovom planinskom centru počinju od vrha Snežanka, a nadmorske visine staza variraju, jer idu od onih koje počinju na samom vrhu Snežanka do onih na 1444 metara nadmorske visine. 

U Pamporovu je ukupno 37 kilometara ski staza različitih težina, a najduža staza je dugačka 5,1 km. Staze se, naravno, razlikuju i po težini jer ima onih za početnike, ali i onih za iskusne skijaše koji vole avanture i izazove. Staze variraju od „zelenih“ koje odgovaraju početnicima do onih „crnih“ koje su izazov čak i za napredne i profesionalne skijaše.

Najizazovnija staza je “Zid”. Pamporovo je idealno za skijaško trčanje, ili kako ga još zovu „nordijsko skijanje“, jer je ukupna dužina staza koje pogoduju ovoj skijaškoj disciplini oko 25 kilometara, što uključuje put od Pamporova do živopisnog seoceta Mugla i nazad. Najveći broj skijaških staza u Pamporovu je za početnike – takozvane „zelene“ i „plave“ staze, a  oko 90% staza ima i sistem za veštački sneg sa više od 150 snežnih topova, što omogućava gostima da neometano uživaju u snežnim aktivnostima čak i kada se priroda malo našali pa „ugreje“ zimu.

Infrastruktura u Pamporovu je odlična jer ima 6 ski-liftova koji prevoze turiste do željenih staza:

– 1 šestosed,
– 2 četvoroseda,
– 1 trosed,
– 1 dvosed,
– 1 jednosed i 3 bebi ski lifta.

Sistem koji servisira ski staze Pamporova ima kapacitet do skoto 12.000 skijaša na sat. Osim skijaša, staze su odlične i za druge zimske sportove poput snoubordasankanjavožnji motornih sanki i drugih sve popularnijih ekstremnih sportova na snegu. Na stazi broj 2 na vrhu Snežanka je moguće i noćno skijanje jer je odlično osvetljena duž čitavih 1176 metara, koliko je dugačka. Ova staza je odličan izbor za one koji vole adrenalin u krvi jer je široka 60 metara, a nagib na ovoj dužini je neverovatnih 283 metara pa je idealna za najzahtevnije ljubitelje snežnih brzina.

Posebno je zanimljiva vožnja sankama koje vuku haski psi, koji su posebna atrakcija ovog zimovališta.

Our Reader Score
[Total: 3 Average: 5]

You may also like