Bansko Bugarska

by info@cds.rs
bansko bugarska

Bansko je grad u Republici Bugarskoj, u jugozapadnom delu zemlje, sedište istoimene opštine Bansko u okviru Blagoevgradske oblasti.

Bansko je poznato kao važno odredište zimskog turizma u Bugarskoj. Razvoju turizma doprinelo je i staro očuvano jezgro Banskog u duhu balkanske narodne arhitekture. Bansko sada poseduje više od 120 objekata različitih kategorija za smeštaj turista i staze za skijanje duge 70 kilometara. Savremeno opremljena gondola i komforni četvorosedi omogućavaju skijanje i vožnju borda i profesionalcima i početnicima. Raznovrsni turistički sadržaji u ponudi ski-centra Bansko su dostupni posetiocima: tereni za golf, teniski tereni, staze za planinarenje, jahanje konja, fitnes i spa centri kao i autentične bugarske mehane.

Bansko nalazi se u podnožju planine Pirin na nadmorskoj visini od 920 m i udaljen je 160 km od Sofije, a 545 km od Beograda. Nekada malo mesto sa istorijskim jezgrom pod zaštitom UNESCO, Bansko se razvilo u veliki turistički centar i najpoznatije bugarsko skijalište. Svoj procvat Bansko doživljava počevši od 2001. godine, kada je izgrađena gondola, a zatim i veliki broj modernih hotela i apartmana.

Skijalište Bansko

Samo skijalište Bansko udaljeno je od grada 12 km i nalazi se na severnim padinama planine Pirin, na nadmorskoj visini od 2.600 m, dok je najviši vrh Pirina – Vihren na 2.719 m. Iz grada do podnožja skijališta vozi osmosedna gondola. Pored gondole ski centar Bansko ima i 6 četvoroseda, 1 šestosed, 1 trosed i 4 sidra. Ukupna dužina svih staza iznosi 70 km, među kojima je 8 plavih, 11 crvenih i 2 crne staze.

Najpoznatija staza je crna i nosi naziv “Tomba” po čuvenom italijanskom skijašu Albertu Tombi, koji je bio jedan od promotera Banskog. Trke Svetskog kupa se održavaju upravo na ovoj stazi.

Pored staza za alpsko skijanje, tu je i 12 km staza za skijaško trčanje. Za snoubordere i freestylere postoji fun park. Savremeni sistem staza i ski liftova, izuzetno povoljni vremenski uslovi (prosečna temperatura u januaru je – 1,9°C) i sistem za veštačko osneživanje staza čine da skijaška sezona u ski centru Bansko traje od sredine decembra do sredine maja.

Hoteli Bansko ponuda

Hoteli u Banskom počinju da se grade uporedo sa izgradnjom gondole, tako da se oko njene početne stanice razvilo čitavo naselje sa velikim brojem modernih i kvalitetnih hotela, apartmana, restorana i barova. Čitav niz sadržaja za ljubitelje skijanja čine Bansko atraktivnim poput najpoznatijih evropskih ski centara.

Za one koji skijanje doživljavaju kao kompletan odmor, agencija ForYou je i za ski sezonu obezbedila široku ponudu hotela u Banskom, među kojima posebna preporuka ide hotelima FAMIL 3* i GRAND 4*. Odlikuju ih odličan smeštaj , povoljna cena , vrhunski spa centar i raznovrsna hrana u restoranu! Locirani su na samom ulasku u Bansko.

Our Reader Score
[Total: 2 Average: 5]

You may also like