Pripreme za skijanje – Bansko For You

by info@cds.rs
skijanje

Ako se pripremate za odlazak na skijanje po prvi put, ili sve već bili, ali biste isto hteli čuti par preporuka kako biste bili sigurniji i izbegli nesreće i lomove, onda je ovo tekst za vas!

Zapamtite da skijanje predstavlja povećane zahteve za vaš organizam pa sa pripremama počnite već kod kuće. Sve jednostavne vežbe za mišiće i cirkulaciju poboljšaće vam krvotok i omogućiti sigurnije svladavanje napora.

Ako niste vični vežbanju biće dovoljno da započnete sa nekoliko minuta vežbi i tokom barem dve ili tri nedelje polako povećavate trajanje i intenzitet vežbanja.

Kada stignete na odredište pripremite svoj organizam na promenu temperature, pritiska, vazduha i svega barem jedan dan. Tek onda sledeći dan izađite na skijalište aktivno.

Vaše telo ima svoje granice i to poštujte!

Savladavanje izazova je dobro za samopouzdanje, ali procenite razumno granice svoje vlastite snage i spretnosti, ali i izdržljivosti. Nemojte da vas previše adrenalina ponese! 

Ako se trajno osećate nesigurno, nemojte skijati, niko vas na to ne tera, pa nemojte ni vi sami sebe. U tom slučaju radije se odlučite za skijaško trčanje, koje je takođe dobro za kondiciju i ne opterećuje neiskusne i ne jako vešte.

Vaš odmor je samo vaš i doslovno tih par dana radite šta vam je volja. Pritom imajte na umu da zimi, zbog premalo sunca i nedovoljno dnevnog svetla, više se zadržavate u zatvorenim grejanom prostoru i premalo se krećete. Rezultat takvog načina života je slabija celokupna odbrana organizma. Imajte uvek i to na umu kako biste bili oprezniji pri izlasku i ulasku u grejane prostorije sa suvim vazduhom.

Dopustite sebi odmor nakon prvih znakova umora i reakcija nesigurnosti, skijanje treba biti i opuštanje i zabava pa nije sramota priznati da vas staza ne veseli. Budite hedonist tih par dana odmora i ne stidite se priznati da ste više za varijantu sunčane terase i toplog čaja umesto aktivnosti na stazi!

Our Reader Score
[Total: 1 Average: 5]

You may also like