Planine u Bugarskoj – Belasica

by info@cds.rs
Planina Bugarske

Planina Belasica nalazi se na tromeđi između tri države: Bugarske, Makedonije i Grčke. Kako razgraničava razne narode, ova planina je u ranijoj istoriji bila čuvena po dramatičnim događajima, brojne bitke i ratovi su se vodili upravo na njoj kao strateškoj tački. Danas ona predstavlja most između različitosti i povezuje narode Balkana.

Drveće kojim je prekrivena ova planina čini da pejzaž i ambijent na Belasici bude posebne lepote. Njene padine prekrivene su šumskim tepihom, kestenovog i bukovog drveta. Takođe planina je prekrivena i gustim livadama, a brojne reke i prekrasni vodopadi privlače svake godine sve više i više posetilaca, ljubitelja prirode, biologa i turista. Grebeni planine su pristupačni, a sa njih se pogled prostire na prelepu okolinu. Naseljena mesta ove planine nalaze se samo u podnožju, i to su uglavnom divna sela.

Najviša tačka Belasice je vrh Radomir koji se nalazi na visini od preko 2 000 metara nadmorske visine (2 029 m n. v. ). Drugi čuveni vrhovi Belasice koji se nalaze u Bugarskoj su: Veliki kongur, Veliki vrh, Lozen, Tumba. Ostali visoki vrhovi Belasice se nalaze u Makedoniji i Grčkoj.

Planina belasica proglašena je za najmlađi nacionalni park bugarske 2007. godine. Ukupna površina Nasionalnog parka belasnica je 11 732 hektara. Planina je proglašena nacionalnim parkom kako bi se sačuvale stare šume, uglavnom od bukve i kestena, ali i retke, endemične vrste iz biljnog i životinjskog carstva, poput planinskog javora, kraške lucerke, albanskog krema, zelenike i tako dalje.

Klima koja vlada Belasicom je umereno kontinentalna, planinska. Na planini se oseća i klima Sredozemlja, jer se planina nalazi u blizini Sredozemnog mora. Zime su blage, sa puno padavina od kojih su najčešće sneg i kiša. Srednja januarska temperatura je oko 2 stepena celzijusa. Leta na Belasici su umereno topla, sa srednjom temperaturom od oko 21 stepen Celzijusove skale. Prosečna količina padavina tokom godine je 625-750 milimetara.

You may also like