Oprema za skijanje

by info@cds.rs
oprema za skijanje

Od svih faktora koji mogu da utiču na to kako će skijanje i zimovanje izgledati i da li će ispuniti vaša očekivanja, najbitnija je oprema za skijanje.

Ako ste početnik i odlučili ste se za novu ski opremu savetujemo vam da kupite skije, pancerice i štapove za početnike. Ne uzimajte skije od prijatelja jer su često izvor besplatnog iznajmljivanja ili oprema na kojoj oni skijaju u većini slučajeva ne odgovara vama. Ski renta u ski servisu nije skupa i imaju opremu za sve uzraste i nivoe znanja.

Ski odelo je neophodno kada krenete na skijanje. Osnovno pravilo je da odelo koje je na vama bude adekvatno, sa što manje stvari ali i prilagođeno  trenutnoj temperaturi na ski stazi. Planina ume često da iznenadi a temperature mogu varirati od ekstremno niskih, -15 °C do prolecnih +10 °C, kada se može skijati i u majci kratkih rukava. Za ovakve uslove najbolje je obući višeslojna odela. Prvi sloj do tela sa što manje pamuka, a više sintetike. Prilikom skijanja telo se znoji a pamučni materijali imaju lošu osobinu da upijaju vlagu i sporo se suše. Drugi središnji sloj dozvoljava vlagi na vreme da izađe a istovremeno zadržava toplotu. Moderni materijali su lagani, tanki (Microfleece).

Treći završni sloj mora biti vodootporan, ali isto tako i apsorbovati vlagu i izbacivati je spolja. Ukoliko ste zimogrožljivi, preporučujemo sintetičke ili ski hulahopke a za stopala ski termo čarape. Ski odelo može biti kao kombinezon ili dvodelno. Najbolji materijali se prave od nepropusnog Gore-texa koji vas štiti od vetra, kiše, vlažnog snega a pri tome čuva vašu telesnu tempereturu. Pri kupovini savetujemo vam dvodelna odela upadljivih boja (zbog magle i loše vidljivosti ste primećeni). Prilikom kupovine odelo obavezno probajte,  uradite nekoliko čučnjeva kako bi ste bili sigurni da li vam je donji deo po meri.  Neophodno je imati rukavice, vodootporne, tople i da vam prsti u njima budu komotni.

Glavu i uši treba čuvati pogotovu na niskim temperaturama, vetrovitom vremenu. Prava zaštita biće vam kapa ili kaciga. Na ekstremno niskim temperaturama poželjno je imati masku (od neoprena). Kacige su sve popularnije, pored toga što nas štite od vremenskih nepogoda, šite nas od potencionalnih nezgoda, uglavnom prouzrokovane od strane druguh skijaša.

Skijaške naočare možemo podeliti u dve grupe. Prve su za sunce sportskog, fensi dizajna. Stakla bi trebala da su sa što većom zastitom od UV zračenja, okvir naočara prilagođen vašem licu zbog zaštite od vetra. Na nadmorskim visinama preko 2000 m,  zbog jakih sunčevih zraka, one su neophodne. Drugi model naočara je predviđen za skijanje uglavnom po lošim vremenskim uslovima. Savetujemo vam kupovinu kvalitetnijih naočara sa duplim staklima, koja imaju viseštruku ulogu, antirefleksivna i imaju sloj protiv magljenja. U slučaju snežnih padavina i magle, birajte naočare sa narandžastim staklima.

Our Reader Score
[Total: 3 Average: 2.3]

You may also like